Favorit
plats
Tillbaka

Moderna Museet Malmö

En plats vi gillar att besöka
Hitta på något här.

Allt du behöver veta om platsen

(1 röster)
Gasverksgatan 22, Malmö

Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst, med en samling i absolut världsklass. I Malmö finns en av Sveriges vackraste utställningslokaler. En förfrågan kom från Malmö stad om att upprätta en filial till Moderna Museet i lokalerna på Gasverksgatan 22. Efter ett unikt samarbete mellan Malmö stad, Region Skåne och svenska staten realiseras nu Moderna Museet Malmö med invigningsdatum den 26 december 2009.

Ett modernt museum av denna kaliber i Malmö blir en mötesplats och en attraktion som kommer att påverka inte bara Skåne och Sydsverige, utan även Danmark och Nordtyskland. Man måste söka sig långt söder om Skandinavien, till Amsterdam eller Düsseldorf, för att hitta en internationell samling av modern konst av liknande kaliber och bredd som Moderna Museets. Det betyder att museet i Malmö kommer att kunna erbjuda en konstupplevelse som är unik för Öresundsregionen.

I detta högkvalitativa museum med självständigt utställningsprogram, i samarbete med såväl Moderna Museet som egna internationella partners, kommer samtidens mest betydande konstnärer och moderna klassiker att varvas med urval ur Moderna Museets rika samling från 1900-talet och framåt. Moderna Museet Malmö kommer även att utveckla ett spännande pedagogiskt program samt en rik programverksamhet.

Välkommen till Gasverksgatan 22 i Malmö för fantastiska konstupplevelser!

Moderna Museet Malmö, som är en del av statliga Moderna Museet, finansieras till lika delar av Malmö stad, Region Skåne och svenska staten. Huvudsponsor för Moderna Museet Malmö är E.​ON.​

Byggnaden förenar historien och nutiden

1901 ritade arkitekten John Smedberg ett vackert elektricitetsverk på Gasverksgatan 22, vars lysande gasklocka länge försäkrade Malmöborna om att elektriciteten var garanterad. Lite drygt hundra år senare var byggnaden – och området – förändrat. Efter att det framgångsrika konstmuseet Rooseum lagt ner sin verksamhet, blev Moderna Museet tillfrågade som nya hyresgäster. 2008 blev det klart att Moderna Museet Malmö skulle öppna som filial till Stockholm, i en av Sveriges vackraste utställningslokaler. Det skulle åter bli dags att fylla det gamla elektricitetsverket med konst.

Uppdraget att förvandla byggnaden till ett mer ändamålsenligt museum gick till den prisbelönta arkitektfirman Tham & Videgård Hansson Arkitekter. De valde att upprätta ett nytt annex – ett samtida tillägg till den anrika byggnaden. Samt att ge de invändiga lokalerna en helt ny rumslig ordning. Byggprocessen, som påbörjades under våren, pågår just nu för fullt för att den 26 december i år vara redo för invigningen av Moderna Museet Malmö.

Den nya tillbyggnaden får sin karaktär av en perforerad orangeröd fasad som ansluter till tegelarkitekturen på den gamla byggnaden. Vid gautplan är fasaden på annexet helt glasad, så att dagsljuset silas in genom de perforerade ytorna. Invändigt kommer två nya trappor låta besökaren röra sig i en slinga mellan turbinhallens höga rum och de övre utställningsrummen. Turbinhallen tredelas och rymmer förutom utställningsytor även en pedagogisk verkstad. Moderna Museet Malmö kommer att uppfylla högsta krav på klimat och säkerhet, vilket möjliggör internationella inlån och utställningar av den främsta moderna och samtida konsten.

Utställningsyta: 809,5 kvm
Pedagogisk verkstad: 107 kvm

Alla här är ute efter
upplevelser med
andra människor
- Martin, Citypolare
Får det lov att vara en kaka?

Vi försöker äta så lite kakor som möjligt, men vill gärna lära känna dig och hoppas därför att du vill ta en fika med oss och berätta lite mer.
Vi har en obligatoriska kaka som ser till att hålla dig inloggad. Utöver det har vi bara en kaka för att se hur du hittade till oss första gången och en som berättar lite mer om hur du använder sidan. De är valfria.