Vi träffas på Martas café för att äta goda fastlagsbullar, semlor, umgås och fika. Detta är ju ett MÅSTE denna dag! Får du fastlagsbullar på jobbet? Kom igen, du orkar alltid en till!
Martas är ett genuint ställe med goda bullar, kakor, mackor, soppa, pirog osv. De är mest kända för sina kanelbullar. Inredningen är lite gammal men charmig, t.​ex. Arne Jacobsens klassiska 7:an stolar osv.​
FETTISDAGEN är en gammal tradition, enligt wikipedia: Typ: Kristen högtid, Tisdagen efter fastlagssöndagen: (13 februari 2024). Geografi och firare; Kristna i hela världen. Period: Gammal tradition. Anledning: Sista dagen före fastan. Traditioner: Äta semlor/​fastlagsbullar (Sverige, Finland, Norge och Danmark). Andra namn: Semmeldagen. Fastlagstisdagen (Finland). Tidigare namn: Vita tisdagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen, den sista dagen före fastan. Ordet är belagt sedan 1594. Under 1600-talet talades om fetdagar som en motsats till fastedagar. Under fetdagar tilläts man att äta fet mat. Hur vita tisdagen har fått sitt namn är oklart, men en teori är att namnet kommer av det vita vetemjöl som man bakar semlor med.​
På franska kallas dagen för Mardi gras (som också betyder 'fet tisdag') . För att HITTA MIG bland alla andra kommer jag ha en rosa Basker đšđ” på mig och jag hoppas att jag kommer ihåg att INTE ta av den.​
Jag skall försöka boka bord om det är möjligt och reservera fastlagsbullar till dem som anmäler sig senast söndag. Det gå bra att anmäla sig senare med reservation för att fastlagsbullarna är slut. Men då kan du ju alltid prova något annat, allt är gott på Martas..
Hoppas att fler CIP-are är sugna på fastlagsbullar/​semlor ! I såfall tveka inte utan anmäl er. Önskar gammal som ny CIP-are Välkomna!
https://folkbiblioteken.​lund.​se/​-/​martas-cafe
đ„Żđ„Żđ„Żâïž